Managementul carierei inseamna gasirea mijloacelor si strategiilor necesare pentru identificarea locului de munca potrivit, dezvoltarea continua a carierei, dorinta de a depasi orice tip de obstacol si dificultate in atingerea scopurilor, obstacole ce tin fie de un context situational (social, economic, organizational), fie de un context intrapersonal (aptitudini, valori, atitudini).
Dificultatile intampinate in dezvoltarea carierei pot depasi capacitatea noastra de a face fata situatiei la un moment dat. Apar perioade de confuzie, de deznadejde, de deziluzie, de retragere, de teama, de revolta, legate de ceea ce inseamna propria cariera, alegerile profesionale, aptitudinile personale, piata muncii, angajatori si tot ce tine de profesie in general.
Uneori, dificultatile de care ne lovim sunt consecinta unor alegeri profesionale nepotrivite facute in trecut . O astfel de situatie ar fi alegerea unei specializari, fara a ne documenta in prealabil de posibilitatile de practicare a specializarii respective in viitor, de situatia obiectiva a unui domeniu de activitate sau necunoscand gradul in care dispunem de aptitudinile si trasaturile de personalitate necesare pentru performanta intr-o anumita profesie.
In momentul in care aceste situatii apar, si cu siguranta apar la foarte multi dintre noi intervine momentul cautarilor, al autoevaluarilor si in final al alegerilor.
- Stabileste ce ai de rezolvat
Momentul in care incepi sa iti rezolvi problemele si obiectivele de cariera incepe odata cu constientizarea lor. Acesta este primul pas catre un plan de cariera de succes:
- autoevaluarea si constientizarea piedicilor;
- stabilirea obiectivelor
Acestea sunt elementele care te vor determina sa iti construiesti cariera pas cu pas. In stabilirea obiectivelor in cariera autoevalurea este pasul cel mai important. Autoevaluarea este primul pas in procesul de planificare al carierei. In aceasta etapa adunam informatiile necesare pentru a lua o hotarare informata in ceea ce priveste cariera noastra viitoare.
O evaluare personala este indicat sa includa examinarea urmatoarelor aspecte: valori, interese, personalitate si aptitudini. Din ce in ce mai multe persoane apeleaza la sfatul unui consilier de cariera, pentru a le administra evaluarea personala. Primul pas este discutia despre diferitele instrumente de evaluare intalnite, ca si lucrurile demne de luat in seama atunci cand ne gandim la o schimbare in cariera sau suntem la inceputul ei.
Valori
Valorile sunt probabil cel mai important lucru de luat in considerare atunci cand iti alegi un job. Daca nu tineti cont de ele atunci cand va planificati cariera, este posibil sa faceti o meserie si o munca care sa nu va placa si care sa creeze ulterior frustrari. De exemplu, cineva care are nevoie de autonomie nu ar fi multumit cu o munca in care fiecare actiune si fiecare pas sa fie hotarata de altcineva.
Evaluarea propriilor valori va necesita raspunsul la intrebari ca:
Este salariul important pentru tine?
Este important pentru tine ca munca sa implice interactivitatea cu oamenii?
Este important ca munca ta sa aiba o contributie in societate?
Este important pentru tine sa ai putere de decizie intr-o companie?
Interese
Evaluarea intereselor este de asemenea folosita frecvent in planificarea carierei. S-a descoperit ca persoanele care au aceeasi cariera (si care sunt multumite de aceasta) au interese similare. S-a si dezvoltat un sistem de interese combinate cu unul sau mai multe din urmatoarele tipuri: realist, artistic, social, intreprinzator, conventional si cercetator, atribuindu-le apoi pe fiecare unei ocupatii. Rezultatele evaluarii intereselor sunt comparate apoi cu rezultatele acestui studiu – se aseamana interesele tale cu cele ale unui politist sau ale unui contabil?
Personalitate
Evaluarea personalitatii ajuta la alegerea mediului de lucru care iti permit sa evoluezi si sa fii multumit. De exemplu, pentru o persoana introvertita nu este potrivit un loc de munca in cadrul relatiilor publice, vanzarilor sau marketingului. Totusi, stabilirea tipului de personalitate nu trebuie considerata a fi singurul criteriu in alegerea unei cariere, ci trebuie corelata cu interesele si valorile evaluate anterior.
Aptitudini
Atunci cand te hotarasti in ce domeniu vrei sa evoluezi, trebuie sa determini ce abilitati posezi. Trebuie luate in considerare lucrurile la care te pricepi, ca si cele pe care iti place sa le faci. Poti fi foarte priceput intr-o anumita activitate, dar sa urasti fiecare secunda pe care o petreci implicandu-te in ea.
In evaluarea aptitudinilor, trebuie luat in considerare si timpul pe care esti dispus sa il cheltui in obtinerea unor noi abilitati sau anumitor cunostinte de specializate.
In procesul de autoevaluare, este important sa ne gandim la celelalte aspecte care vor influenta alegerea carierei. De exemplu, responsabilitatile si capacitatea familiei de a plati pentru educatia sau trainingurile necesare. De asemenea, trebuie sa ne amintim ca autoevaluarea este doar primul pas in procesul de planificare al carierei. Dupa aceasta etapa, urmeaza aceea in care analizam optiunile pe care le avem. Doar pentru ca rezultatele autoevaluarii indica o anumita ocupatie care se potriveste cu interesele, aptitudinile si valorile pe care le posezi, nu inseamna ca aceasta va fi alegerea finala. In mod similar, doar pentru ca autoevaluarea nu indica faptul ca o anumita ocupatie este potrivita pentru tine, nu inseamna ca nu trebuie sa o iei in considerare, ci ca trebuie sa petreci mai mult timp analizand-o.
2. Actioneaza catre cariera pe care o doresti
Informeaza-te cu privire la firmele angajatoare, trimite CV-ul, scrisoarea de intentie si urmareste anunturile la locul de munca. Daca jobul actual nu te satisface sau ai impresia ca stagnezi, fa urmatorul pas pentru a obtine cariera pentru care muncesti.
3. Evalueaza ce este mai bun pentru cariera ta
Inainte de a accepta un job doar pentru ca iti permite promovarea sau un plus de bani la salariu, evalueaza toate ofertele de locuri de munca si decizia potrivita. Ia in considerare:
- riscurile jobului sau ale companii;
- beneficiile sub forma baneasca;
- motivarea din punct de vedere profesional, ceea ce iti permite dezvoltarea carierei: oferta de cursuri, apreciere directa, training, forme de mentorat.
4. Persevereaza pentru succesul autentic
Dezvoltarea carierei inseamna adesea obstacole, care se concretizeaza, de multe ori in:
- limitarile fisei postului sau, din contra, o fisa a postului mult prea incarcata;
- un manager care nu iti apreciaza adevarata valoare la job;
- echipa care nu iti sustine munca;
- atmosfera tensionata la job care nu iti permite sa iti folosesti aptitudinile pentru propria cariera.
Ca sa depasesti toate aceste probleme trebuie sa perseverezi in lupta ta pentru a te impune, a cauta ce este mai bine pentru cariera ta si a-ti schimba jobul cu unul care se potriveste cu ceea ce vrei si meriti. Fa fata provocarilor si iti vei construi cariera dorita!
Mult Succes!
No comments:
Post a Comment