Friday, January 30, 2009

Fericirea este contagioasă


Stările de spirit ne sunt influenţate puternic de cei din anturajul nostru, conchide un studiu realizat de cercetători ai Facultăţii de Medicină a Universităţii Harvard, citat de „New Scientist“.

Când prietenii noştri zâmbesc, zâmbim şi noi. Când ei sunt deprimaţi, şi noi avem tendinţe de autocompătimire. Dar nu numai emoţiile sunt contagioase, ci şi multe obiceiuri, mai ales cele proaste - de la fumat la alimentaţie exagerată.

Efectul „presiunii sociale“ emoţionale este mult mai pronunţat decât se credea anterior, atitudinile noastre de zi cu zi putând fi influenţate chiar şi de prieteni mai îndepărtaţi sau de cunoştinţe ocazionale. O analiză a informaţiilor culese despre 5.000 de adulţi pe o perioadă de 20 de ani a relevat în principal că buna dispoziţie depinde într-o proporţie dramatică de starea celor din anturajul imediat, şi nu numai. Altfel spus, fericirea noastră depinde de cea a prietenilor noştri, care depinde de cea a prietenilor lor şi aşa mai departe.

Prietenii de acelaşi sex, mai influenţi decât partenerul de viaţă


Un prieten vesel care trăieşte în apropiere ne creşte şansa de a fi fericiţi cu până la 60%. Prin contrast, colegii nu au un efect similar asupra stărilor noastre. O altă descoperire interesantă a aceluiaşi studiu este că starea prietenilor de acelaşi sex ne afectează mai mult decât cea a partenerei sau partenerului de viaţă. Unul dintre autorii cercetării, profesorul Nicholas Christakis, a subliniat că rezultatul nu reprezintă confirmarea zicalei „cine seaseamă nă, se-adună“, ci demonstrează că fericirea în sine este contagioasă la propriu.

„Fericirea este ca o busculadă. Ea depinde nu doar de acţiunile, comportamentul şi gândurile tale, ci şi de cele ale unor persoane pe care nici măcar nu le cunoşti“, a spus Christakis. La fel de „contagioasă“ poate fi şi starea sănătăţii personale, o persoană sănătoasă tinzând să se îmbolnăvească mai des dacă are prieteni bolnăvicioşi. Şi participarea la vot poate fi influenţată de atitudinea politică a prietenilor, la fel ca preferinţa pentru un anumit fel de mâncare sau gen muzical. „Tăierea legăturilor cu prieteni vechi poate fi o măsură drastică, dar a petrece mai puţin timp în compania celor ale căror obiceiuri nu le agreem ar fi o idee bună“, conchide „New Scientist“.

No comments: